Inledning

Ingenting kan skapa så mycket dålig stämning på ett HiFiforum eller Facebookgrupp som en kabeldiskussion. Det lockar verkligen fram det sämsta hos deltagarna och det slår aldrig fel. Dels har vi de med adekvat utbildning som vetenskapligt kan BEVISA att kablar inte har någon inverkan, och i andra ringhörnan står de som erfarenhetsmässigt har upplevt skillnaden. Ena sidan påstår att de har hjärnspöken, den andra att de är trångsynta fårskallar. Och sedan är det igång.

Och när alla trodde att det var över så påstår någon sedan, lite försiktigt att nätverksswitchar kan låta olika. Gissa vad som hände sedan….

SOtM sNH-10G & uLTRA Nätverksswitch

Första gången jag hörde om konceptet med nätverksswitchar speciellt för ljud avfärdade jag det som omöjligt, rent tekniskt. Det gick inte att begripa att det skulle göra skillnad och att de som påstod det upplevde rena placeboeffekter, inbillning etc.

Men likväl, nu när man testat står det klart att det finns reella skillnader mellan switchar för data och switchar för musik. För att ytterliggare komplicera saker och ting är det även skillnader mellan olika musikswitchar. Visst är det jobbigt!

I SOtMs sortiment finns det två switchar med 8st RJ45 uttag samt 2 SFP uttag (portar för exemplevis fibermoduler. Fibermodulerna är ett bra sätt att skilja ut ditt datanätverk från dina musikprylar rent galvaniskt.

En egenskap  som skiljer ut denna switch framför allt är att den internt har en mycket mer precis klocka och att den ”städar upp” dataströmmen, tydligen. Det innebär att störst effekt har den när den sitter närmast ljudutrustningen som har nätverksanslutning. Men flera switchar i följd ger även det en subtil förbättring ytterliggare.

Vi vill dock påstå att de flesta som är nöjda med sitt nuvarande nätverkssystem och provar en switch dedikerad för musik, har svårt att gå tillbaka efter att ha provat

Ingångs- och utgångsterminalerna består av åtta LAN-portar och två SFP-portar. 

sNH-10G uLTRA, den bästa switchen!

sCLK-EX

Det finns en ännu bättre modell med sCLK-EX och 10 MHz huvudklockingång för att ytterligare maximera ljudkvaliteten. Med dessa alternativ och högpresterande nätverkskablar, som dCBL-CAT7, kommer ditt nätverksljudsystem att kunna prestera med ännu mer realistiska strukturer, bredare ljudfält och explosiv dynamik utan att förlora detaljerna i hela ljudbilden. Denna model kostar lite mer än det dubbla mot ursprungsmodellen.

uLTRAmodellen med sCLK-EX leveraras i svart.