ATC Loudspeakers

ATC tillverkar förutom studiomonitorer för världens ledande inspelningsstudior, även ett par produktlinjer för hemmabruk, dessa delar teknik med de professionella modeller helt eller delvis. Samtliga modeller innehåller enbart egna högtalarelement.

ATC SCM50PSL

Detta är hörnstenen i produktsortimentet, modellen som resten av sortimentet utgår ifrån. Här visas den i Classic-utförandet. Modellen startade som ett projekt för Danmarks Radio som behövde en monitor, sedan har denna modell utvecklats genom åren och finns som studiomodell och ett antal olika utföranden för hemmabruk, både aktiva och passiva.


Referenslista på användare och studios

I länken ovan ser du en lista på användare av ATC, artister, producenter, studios, TV/Radioföretag, instutitioner m.fl.


Elektronik (länk)

Eftersom alla högtalarmodeller på studiosidan är aktiva, dvs innehåller egna förstärkare, har man lång erfarenhet att bygga förstärkare.

Med denna bakgrund tog man fram egna förstärkare till sina passiva modeller, baserade på de inbyggda stegen. Detta har sedan utökats med CD-spelare och DAC mm.

Nu har man ett komplett sortiment avancerad High-End elektronik att erbjuda.

CDA2-mk2-featured-image
ATCs senaste CD/Försteg/DAC CDA2
CA2 Försteg

P1 &P2 Slutsteg
SIA-2-100 & CD2

De olika serierna samt detaljerad information: (länkar)

Entry -serien

HTS-serien

Classic-serien

Tower-serien

SE-Serien

Centerhögtalare

Subbashögtalare

Intressant filmklipp om tillverkningen hos ATC:

Soundstage besöker ATC fabriken i Stroud.

Element

Diskant /Mellanregister / Bas

ATC tillverkar alla sina element själva. Det senaste tillskottet är diskanten som tog 7 år att ta fram. Det är den enda diskanten på marknaden med dubbel upphängning. Alla element tål extremt mycket effekt och elementen är linjära, även vid mycket höga nivåer och spelar fortfarande extremt rent. De gillar effekt för de färdiga konstruktionerna kan ses upplevas som relativt trögdrivna, men det är skonsamma laster för en förstärkare och oftast rena 8 ohms laster. Grunden kan sägas vara förstärkare på 100W av god kvalitet, och uppåt till hur mycket du vill.

Konsekvent uppbyggnad

De olika modellerna finns i en rad olika utförande: Classic, Tower, SE och i aktiva eller passiva versioner.

 • Classic är en direkt motsvarade modell till studio modellen, oftast på stativ.
 • Tower är ljudmässigt identisk med Classic, men en golvmodell.
 • SE är elementmässigt identiska med Classic/Tower, men har mer exklusiva lådor och förstärkare i ren klass A drift.
 • Siffrorna betyder nettovolym på lådorna.
 • P står för Passiv, A står således för en aktiv högtalare.
 • De aktiva modellerna använder MosFet-förstärkare
 • SCM betyder Studio Control Monitor
 • SL står för superlinjär. Vilket här innebär att elementet rör sig linjärt hela slaglängden.

Om vi jämför SCM100 i de 6 olika versionerna som finns:

 • Classic (Aktiv/passiv)
 • Tower (Aktiv/passiv)
 • SE (Aktiv/passiv)

Elementuppsättningen är identisk i alla tre modellerna, inklusive frontplattan. Lådvolymen är densamma 100L netto

Skillnaderna ligger i Lådornas utformning och Finish (SE-modellen) Classic och Tower har samma filter (passiva modellerna) och samma förstärkare. Den aktiva SE-modellen har dessutom finare slutsteg som beskrivs nedan.

I övrigt är det samma grundklang i modellerna.

Aktiva modeller har typiskt något större dynamik och mindre distortion än de passiva pga aktiva respektive passiva filter, samt att varje element har ett eget slutsteg. Bas: 200W, Mellanregister: 100W och Diskanten: 50W


SCM100SE

SE -Serien i korta ordalag:

Se Serien använder mer sofistikerad förstärkare och en mer avancerad kabinettkonstruktion än Classic & Tower serierna. 

I detalj är förstärkarna diskret uppbyggda utan integrerade operationsförstärkare i kretslösningen.  Istället har man diskreta transistorsteg av egen utveckling, 22st i varje steg.  Den diskreta kretslösningen ger minsta tänkbara brus och distortion och mycket högre upplösning för lyssnaren. Den diskret uppbyggda versionen av ”Förstärkarpaketet” har skilda nättransformatorer för linjestegen och ytterliggare filtrering och reglering i nätdelen.

Som premiumprodukter i ATCs produktsortiment är kabinetten helt omkonstruerade och har mjukt rundade sidor, metallinlägg och en finish som är ett stort steg upp från ‘Classic’ och ‘Tower’ Serien.  Kabinetten är konstruerade i ett flerskikts laminat med högre styvhet och dämpning än konventionella material. Den ökade styvheten gör att lådorna inverkan på det slutliga ljudet kan helt negligeras.

Alla synliga metlalldelar är behandlade med PVD (Physical Vapor Deposition) vilket ger en extremt hög finish och hård yta. Denna teknik används bara annars till smycken och klockboetter. PVD-ytan är lätt infärgad för att ge en diskret nickelglans oftas använd under Art Deco perioden, ett stilideal som ATCs VD och ägare, Billy Woodman är mycket förtjust i och som lånat många design element till SE-serien..

Kemiskt etsade galler på P2/P1 slutstegen

En annan ny teknik som används i SE-serien är kemisk etsning med syror. Denna process används för att skapa ventilationsdetaljer på förstärkarhöljena , men även för text och logotyper. Detta ger en detaljnivå som är omöjlig att uppnå med mekanisk bearbetning.

Prislistor finns här