Vad är en Digital Transport?

Det är ett begrepp som kan kräva en förklaring. I hifi-sammanhang kan man ofta dela upp saker i mindre, specialiserade delar som enskilda kan vara betydligt bättre än en sammansatt produkt En integrerad förstärkare till exempel består av ett försteg och ett slutsteg i samma chassi. En receiver innehåller även en radiodel. Men oftast får man ett bättre resultat om man har separata delar för var uppgift. Till exempel om man använder en skivpelare, så är ett fristående RIAA-steg betydligt bättre än ett som är inbyggt i förstärkaren (eller försteget).

En CD-spelare blir nästan alltid bättre om man har en separat D/A-omvandlare, än den inbyggda. I det fallet agerar CD-spelaren ”transport” till D/A omvandlaren. Det finns också ”rena” CD-transporter som saknar inbyggd D/A-omvandlare och bara har digitala utgångar.

I nutid är det streaming som gäller, antingen från en abonnerad tjänst, som Tidal, Qobuz, Deezer och Spotify via internet, eller från en NAS-server med lagrad musik och via plattformar som ROON och Squeezebox.

Om man köper en streamer idag består den egentligen av två delar: En digital transport (som tar emot informationen) och en D/A-Omvandlare. I nästan alla fall vinner man på att gå förbi den inbyggda D/A-omvandlaren och mata en separat D/A-omvandlare för bättre ljud. Men det finns mer att vinna. Man kan använda en ren digital transport.

SOtM är ett företag som specialiserat sig på signalhantering INNAN den skickas till D/A-omvandlaren. För även här finns stort utrymme för förbättringar.

Förutom nätverksspelarna har SOtM en rad produkter som hjälper dig att optimera ditt nätverk för musikåtergivning. Det låter som häxkonster och trolldom men det gör ofta stor förbättring.

Kommer ni ihåg när CD-spelarna var nya på marknaden, mitten på 80-talet, och efter ett par år fanns det spelare från 3000:- och uppåt. Då var många av uppfattningen att CD som CD, det är ju digitalt, ettor och nollor, det kan inte spela någon roll…. Men man lärde sig.

uLTRA, vad innebär det?

Toppmodellerna inom de olika kategorierna var betäckningen uLTRA. Flera av SOtMs produkter finns i specialmodeller med betäckningen ”ultra” vilket innebär att de innehåller sCLK-EX kortet med en extremt precis klockkrets. Klockor av den kvaliteten är dyra och bästa prestanda kostar. Vill du sedan lyfta din anläggning till en en ännu högre nivå, behöver du en Ultra-version och ingång för en central Masterklocka för hela din anläggning. Priset för en produkt med sCLK-EX ökar med ungefär 10 000:-, men effekten är långt mycket större.

sCLK-EX klockmodul

Hur använder du SOtMs streamers?


SOtM Produkter:

RIIA-Steg (NYHET)

sPQ-100

DAC/ Försteg

sDP1000EX & sDP-1000EX uLTRA

Digital Transport

sMS-200 Neo Mini

sMS-200 Neo uLTRA

Nätdel

sPS-500

Nätverk

sNH-10G & sNH-10G uLTRA

iSO-CAT6

Master Klocka

sCLK.OCX10

Kablar & Tillbehör

Digitalanslutningar, vilka skall man använda?

Hur bygger du ett system?

Här förklarar vi hur du skapar din ultimata streaminganläggning. Läs här hur det fungerar: Klicka här!

Terry Ellis testar olika SOtM produkter och förklarar hur det hänger ihop.

Här är en bra video som går igenom ett par olika SOtM produkter som beskrivs med vad de gör.